Sobota, 24. december
2011
Ayuthaya
Ob 11.20 uri sva se z vlakom tretje kategorije odpeljala proti
Ayuthayi. Uro in pol dolga vožnja je zelo poceni, saj stane borih 15 B ali
slabih 40 evrskih centov. Ta znesek sva imela že poravnan, ko sva se odločila
za nakup aranžmaja v turistični agenciji.
Malo po trinajsti uri sva prispela v Ayuthayo. Ko sva se nastanila hotelu, sva odšla na ogled mesta, kjer so bili ogledi templjev zastonj. Oglede namreč financira Unesco in sicer zaradi poplav, ki so pred kratkim prizadele bivšo tajsko prestolnico. Ker je mesto dokaj majhno, sva si ga ogledala peš, pa čeprav bi lahko za samo 40 B za cel dan najela kolo. Če boste kdaj potovali na Tajsko in si šli ogledati Ayuthayo, vas moram opozoriti na previdnost. Po celem mestu je ogromno potepuških psov, ki so še posebej nevarni, ko so v tropu in ko se znoči.
Malo po trinajsti uri sva prispela v Ayuthayo. Ko sva se nastanila hotelu, sva odšla na ogled mesta, kjer so bili ogledi templjev zastonj. Oglede namreč financira Unesco in sicer zaradi poplav, ki so pred kratkim prizadele bivšo tajsko prestolnico. Ker je mesto dokaj majhno, sva si ga ogledala peš, pa čeprav bi lahko za samo 40 B za cel dan najela kolo. Če boste kdaj potovali na Tajsko in si šli ogledati Ayuthayo, vas moram opozoriti na previdnost. Po celem mestu je ogromno potepuških psov, ki so še posebej nevarni, ko so v tropu in ko se znoči.
Ayuthaya
Mesto je sicer leta 1350 ustanovil tajski princ U-Thong in
ga naredil za prestolnico svojega kraljestva – kralj je postal leta leto
kasneje. Ayuthaya je ime dobila po indijskem mestu Ayodhya, kjer se je rodil
kralj Rama, o katerem pripoveduje ep Ramajana. Mesto so zgradili na
"otoku", ki ga danes oblivajo reke Chao Praya, Lopburi in Pa Sakl.
Vladarji Siama (tako se je do leta 1939, po pisanju Žurnala, imenovala Tajska;
po Wikipediji pa je letnica preimenovanja 1949) so leta 1431 osvojili Angkor (Kambodža)
in v veliki meri prevzeli navade in jezik svojih nasprotnikov Kmerov. Burmanci
so že v 16. stoletju napadali mesto, a so ga Tajci zavzeli nazaj.
Ayuthaya je bila na višku razcveta eno od najčudovitejših in
najbogatejših mest v Aziji. Konec 17. stoletja, ko je imela prestolnica milijon
prebivalcev, so pisali, da je London v primerjavi z Ayuthayo le bleda vas.
Prihajali so angleški, nizozemski, francoski, portugalski, kitajski in japonski
trgovci in skoraj vsi tujci so poročali, da je Ayuthaya najbolj sijajno mesto,
kar so jih videli.
Leta 1767 pa je Ayuthayo, v kateri so zgradili približno
štiristo templjev, dokončno osvojila in oplenila burmanska vojska in od
nekdanjega sijaja se je ohranilo le malo, saj so bili uničeni templji,
rokopisi, podobe božanstev ... Burmance je že dve leti pozneje porazil tajski
vojaški vodja Phraya Taksin, ki pa je prestolnico preselil na jug, najprej v
Thonburi, nato pa v današnji Bangkok.
Ostanki nekdanje Ayuthaye so pod imenom »Zgodovinski park
Ayuthaya« od leta 1991 na seznamu Unescove svetovne dediščine. Vir: Žurnal24.si
Nedelja, 25. december
2012
Lopburi
Ker sva imela naslednji dan vlak ob 16.00 uri, midva pa sva
si Ayuthayo ogledala že dan prej, sva čas do odhoda vlaka izkoristila za masažo
in branje knjige v bližnjem lokalu. Poleg tega je imel vlak tudi dvajset minut
zamude, zaradi česar sva pot nadaljevala »šele« ob 16.20 uri. Po eni uri vožnje
sva prispela v mesto opic Lopburi. Gre za manjše mesto, kjer ni videti prav
ničesar, razen opic, ki so vsepovsod.
Mesto naju ni prevzelo, zato sva se, zaradi najinega
turističnega agenta, počutila kar malo nategnjena. Dobesedno je bil to čas
vržen stran. In glede na to, da je bil vlak predviden za 20.40 uro, sva morala čas
kar najbolje izkoristiti.
In kaj je najbolje početi na Tajskem, ko nimaš prav nobene
ideje? To kar počnejo Tajci. Jedo na vsakem koraku. Toda glej ga zlomka. Tudi kakšnega
večjega števila restavracij, kot sva jih bila vajena do sedaj, tukaj ni bilo.
Povsod samo ulična hrana, ki pa se je obema zdela nekako »neokusna«. Zato sva
se na koncu odločila, da greva kar v edino zahodno restavracijo KFC. Po tem, ko
sva pojedla, nama je še vedno ostalo kar nekaj časa, zato sva odšla za eno uro
še v internet caffe. Končno je napočil čas odhoda vlaka, ki je bil tokrat
točen. Ob 20.40 je na peron pridrvel vlak za Chiang Mai, kjer sva imela
rezervirani ležišči v spalnem vagonu z dvajsetimi ležišči oz. v tako imenovanem
drugem razredu. Prvi razred s po štirimi skupnimi ležišči je bil namreč že
razprodan. Ker je šlo za nočni vlak, je to verjetno tudi razlog, zakaj sva
morala v Lopburijo čakati toliko časa.
Ponedeljek, 26.
december 2011
Chiang Mai
Po nočni vožnji z vlakom, kjer je bila klima izredno močna
in v katerem je bilo polno pijane angleške mladine, smo ob 7.45 uri prispeli v
Chiang Mai.
Na železniški postaji bi naju moral čakati voznik hotela, vendar pa ga tam ni bilo. Po dobre pol ure čakanja sva poklicala v turistično agencijo v Bangkok in povprašala kje je sedaj obljubljeni prevoz. Po telefonski urgenci se je po desetih minutah le prikazal. Ker je bila ura še zgodnja, nisva mogla takoj v sobo, zato sva si v hotelu najprej privoščila zajtrk in nato odšla na ogled mesta ter številnih templjev.
Obiskala sva tudi čudovito tržnico, kjer sva nakupila galangala in limetinih listov, kar se pač v Sloveniji ne da kupiti. Galangal je podoben ingverju, samo da ima še močnejši okus po milnici, medtem ko so limetini listi ena izmed najbolj pogostih sestavin za tajsko hrano. Ker naju je čakalo še kar nekaj dni Tajske, ingver in limetini listi pa verjetno ne bi zdržali vsega tega potovanja, sva se odločila, da vse skupaj pošljeva kar po hitri pošti v Sloveniji. Če bo kdo na Tajskem kdaj kupoval hrano, naj je ne pošilja po pošti. Poštnina je izjemno draga. Najbolje je, če le imate možnost, da hrano nakupite dan pred odhodom in da z vami potuje proti Evropi.
Spalnik v vagonu 2. razreda
Na železniški postaji bi naju moral čakati voznik hotela, vendar pa ga tam ni bilo. Po dobre pol ure čakanja sva poklicala v turistično agencijo v Bangkok in povprašala kje je sedaj obljubljeni prevoz. Po telefonski urgenci se je po desetih minutah le prikazal. Ker je bila ura še zgodnja, nisva mogla takoj v sobo, zato sva si v hotelu najprej privoščila zajtrk in nato odšla na ogled mesta ter številnih templjev.
Voščena lutka v enem izmed templjev
Obiskala sva tudi čudovito tržnico, kjer sva nakupila galangala in limetinih listov, kar se pač v Sloveniji ne da kupiti. Galangal je podoben ingverju, samo da ima še močnejši okus po milnici, medtem ko so limetini listi ena izmed najbolj pogostih sestavin za tajsko hrano. Ker naju je čakalo še kar nekaj dni Tajske, ingver in limetini listi pa verjetno ne bi zdržali vsega tega potovanja, sva se odločila, da vse skupaj pošljeva kar po hitri pošti v Sloveniji. Če bo kdo na Tajskem kdaj kupoval hrano, naj je ne pošilja po pošti. Poštnina je izjemno draga. Najbolje je, če le imate možnost, da hrano nakupite dan pred odhodom in da z vami potuje proti Evropi.
Torek, 27. december
2011
Ob 8.00 uri naju je pred hotelom pobral voznik kombija in
naju z ostalimi turisti odpeljal proti slonjemu kampu, kjer sva ponovno imela
možnost jahanja slonov. Moram reči, da je bila ta ježa veliko bolj zanimiva in
tudi daljša od tiste v Kanchanaburiju. Sploh pa je ježa potekala po džungli,
kar je že samo po sebi izjemna izkušnja.
Po jezdenju slonov je sledila enourni rafting z bambusovimi slapovi po reki. Ob 12.15 uri je napočil čas za kosilo v lokalni restavraciji, ob 13.00 uri pa smo se že odpravili naprej in sicer na dobri dve uri dolg treking po džungli. Če je kdo že kdaj bil na kakšnem trekingu, vas moram opozoriti, da ti kratki trekingi niso trekingi v pravem pomenu besede. Če si kdo želi resnično iti na treking po džungli in si ogledati gorska plemena, si mora za to izbrati specializirano agencijo in iti vsaj za tri dni. Lahko pa taki trekingi trajajo tudi do 15 dni. Midva za kaj takega žal nisva imela časa, zato sva se po kratkem trekingu ob 17.00 uri že vrnila v hotel.
Po jezdenju slonov je sledila enourni rafting z bambusovimi slapovi po reki. Ob 12.15 uri je napočil čas za kosilo v lokalni restavraciji, ob 13.00 uri pa smo se že odpravili naprej in sicer na dobri dve uri dolg treking po džungli. Če je kdo že kdaj bil na kakšnem trekingu, vas moram opozoriti, da ti kratki trekingi niso trekingi v pravem pomenu besede. Če si kdo želi resnično iti na treking po džungli in si ogledati gorska plemena, si mora za to izbrati specializirano agencijo in iti vsaj za tri dni. Lahko pa taki trekingi trajajo tudi do 15 dni. Midva za kaj takega žal nisva imela časa, zato sva se po kratkem trekingu ob 17.00 uri že vrnila v hotel.
Sreda, 28. december
2011
Chiang Rai
Ob 7.00 uri zjutraj
sta naju voznik kombija in vodič pobrala izpred hotela v Chiang Mai-ju,
nakar sta naju še z ostalimi turisti odpeljala proti Chiang Rai-ju. Ob 8.45 uri
smo se za pol ure ustavili pri nekakšnem vročem vrelcu, čeprav se mi zdi, da je
bil namen predvsem ta, da bi turisti zapravili svoj denar na številnih stojnicah, med katerimi je bilo ogromno
takih, kjer naj bi prodajali izdelke iz čistega srebra. Kakorkoli že, ob 10.30
uri smo prispeli v Chiang Rai, kjer smo imeli natanko pol ure časa za ogled
modernega templja v beli barvi (kar naj bi predstavljalo nebesa), ki se še
vedno gradi.
Tempelj je začel graditi neki bogataš 14 let nazaj, gradil pa naj bi ga še vsaj naslednjih 60 let. Po ogledu modernega templja, ki se kaže v poslikavah znotraj templja (teroristični napad na dvojčka, supermen, spider man itd., kar naj bi predstavljal današnji svet oz. pekel), smo se po slabi uri in pol pripeljali do zlatega trikotnika, območja ki je znan predvsem po izdelavi opija. O samem območju sva predvsem ogromno izvedla v muzeju, ki sva ga obiskala naslednji dan v Chian Rai-ju.
Tempelj je začel graditi neki bogataš 14 let nazaj, gradil pa naj bi ga še vsaj naslednjih 60 let. Po ogledu modernega templja, ki se kaže v poslikavah znotraj templja (teroristični napad na dvojčka, supermen, spider man itd., kar naj bi predstavljal današnji svet oz. pekel), smo se po slabi uri in pol pripeljali do zlatega trikotnika, območja ki je znan predvsem po izdelavi opija. O samem območju sva predvsem ogromno izvedla v muzeju, ki sva ga obiskala naslednji dan v Chian Rai-ju.
Zlati trikotnik
Zlati trikotnik obsega
okrog 350.000 km² in prekriva gorati svet štirih držav jugovzhodne Azije:
Mjanmara (Burme), Laosa, Vietnama in Tajske. Označuje tudi sotočje rek Sop Ruak
in Mekong, s strani tajske turistične industrije pa se pogosto pojavlja kot
opisni naziv za tromejo med Tajsko, Laosom in Mjanmarom.
Je eno od dveh
glavnih azijskih področij, na katerih poteka neomejena pridelava opija. Od leta
1950 dalje je to območje eno največjih prizorišč pridelave opija v svetovnem
merilu. Predelava in pošiljanje opija je preko Bangkoka, na cvetoče zahodne
trge, potekala predvsem od leta 1950 do konca osemdesetih let. V zadnjem času
je primat v mednarodni trgovini z opijem prevzel t. i. Zlati polmesec – področje na
mejah Afganistana, Irana in Pakistana.
Padec predelave maka in proizvodnje opiatov v
Zlatem trikotniku, je prizadel tiste,
katerih življenje je bilo najbolj odvisno od tega pridelka – revne laoške in
mjanmarske kmete, ki so ostali brez edinega vira dohodka. Ni pa pridelovanje
opija v Zlatem trikotniku tradicionalna dejavnost z dolgo zgodovino. Gre za
precej moderen fenomen, ki se je začel šele proti koncu devetnajstega stoletja.
Takrat so se plemena, ki gojijo mak, pod pritiskom s severa preselila iz južne
Kitajske proti gorovjem Jugovzhodne Azije in prinesla s seboj to navado.
Zgodovina opija je dolga. Prvič se
omenja že v osmem stoletju pr. n. št., ko so ga stari Grki uporabljali v svojih
kultih plodnosti. Homer v Odiseji opisuje opij kot substanco, ki bo »umirila
vsako bolečino in jezo ter potisnila v pozabo vsako žalost.« V času Rimskega
imperija so opij uporabljali v medicinske namene. Uvažali so ga iz Zahodne
Azije, predvsem Anatolije in Perzije. V srednjem veku so arabski trgovci iz
Sredozemlja opij zanesli v Jugovzhodno Azijo. Prve omembe v virih segajo v leto
1336 na Tajskem in 1519 v Mjanmaru.
Ko so v 16. in 17. stoletju v Azijo prišle
evropske kolonialne sile, se je trgovina z opijem precej spremenila. Portugalci
in kasneje Nizozemci so imeli velike dobičke s prodajo indijskega opija v
Jugozahodni Aziji. Leta 1773 je monopol nad prodajo opija v regiji prevzela
britanska Vzhodnoindijska družba, ki je razširila prodajo na obale južne
Kitajske in poskušala Kitajcem vsiliti enostranske sporazume, ki bi odprli
vzhodnoazijski trg za njihovo blago. Cesarji dinastije Qing so se temu na vsak
način upirali. Prepovedali so prodajo opija na njihovem ozemlju, kar pa je samo
še povečalo povpraševanje po njem. Te napetosti so leta 1839 pripeljale do
opijskih vojn, s katerimi so Britanci prisilili Kitajce, da so dovolili prodajo
opija.
Ob koncu 19. stoletja so plemena iz Yunnana
pobegnila pred pritiskom Kitajcev in se naselila na področju današnjega Zlatega
trikotnika. Hmongi, na primer, so se po neuspešnem uporu proti Kitajcem iz
Yunnana pomaknili proti jugu, v gorovja severnega Laosa, kamor so s seboj
prinesli tudi gojenje opija, ki so ga prodajali v zameno za železo in srebro. Z
evropsko kolonizacijo je postal opij pomemben vir dohodka za kolonialne vlade v
Jugovzhodni Aziji, ki so imele na svojih področjih popoln monopol nad prodajo
te droge. Francozi so spodbujali pridelavo opija v gorah Laosa in Vietnama, ga
kupovali od Hmongov in potem razpečevali po svojih kolonijah v regiji.
Leta 1949, po zmagi komunistov na Kitajskem,
je proizvodnja in uporaba opija tam drastično upadla, saj je nova oblast začela
ostro kampanjo proti tej drogi. Del poraženih enot Guomindanga je pred
zmagovito Rdečo armado pobegnil v gorovja Jugovzhodne Azije, predvsem severnega
Mjanmara. Tam so se ustalili in preobrazili v paravojaške tolpe, ki so se pričele
ukvarjati s proizvodnjo in preprodajo opija. V petdesetih in šestdesetih letih,
ko so najprej Francozi in kasneje Američani poskušali z vojaško silo obvladati
Vietnam, Laos in Kambodžo, se je začelo zlato obdobje Zlatega trikotnika. Po
podatkih ameriške vojske je v času vietnamske vojne kar 34 odstotkov njihovih
vojakov uživalo heroin. Splošno znani so tudi podatki, da je v tistem času CIA
financirala svoje zaveznike v regiji z dobičkom od prodaje heroina. Letalsko
podjetje Air America je bilo ustanovljeno prav z namenom prevoza heroina iz
Zlatega trikotnika v večje urbane centre.
Zgodovina opiatov nam torej nazorno kaže, da
so za današnjo splošno razširjenost heroina v veliki meri krive velike
kolonialne in kapitalistične sile, ki so zaradi svojih trgovskih in
geopolitičnih interesov vselej spodbujale trgovino s to nevarno drogo in imele
od nje ogromne dobičke. Dokler se interesi velikih sil ne bodo spremenili, bodo
omogočale dobavo heroina iz Azije svojemu prebivalstvu.
Vir: www.ventilatorbesed.com
Ko smo prispeli do tromeje, smo se z ladjico peljali do
otočka, ki pripada Laosu in se tam zadržali dobre pol ure. Za vstop na Laos smo
morali plačati 20 B za »kao« vizo, čeprav tam ni šlo za čisto nič drugega, kot
brezcarinsko prodajalno na prostem. Ogromno nič vredne robe in žganih pijač s
kobrino glavo, kačami ali škorpijoni. Ob 13.50 uri smo se začeli vračati iz
območja zlatega trikotnika ter se po pol ure vožnje, ob poti ustavili na
kosilu. Hrane je bilo v izobilju, saj je šlo tokrat za švedski bife. Po kosilu
so nas vse skupaj zapeljali do najbolj severne točke na Tajskem, in sicer do
meje z Burmo.
Ljudstvo Karen
Od tam smo se odpravili naprej v Karen Village, kamor smo, v
dobre pol ure, prispeli ob 16.30 uri. V štiridesetih minutah, ki smo jih imeli na
voljo smo izvedeli, da ljudstvo Karen živi v džunglah Burme, kjer pa jih
preganjajo. Obstajata dve vrsti ljudstva Karen in sicer Karen beli, ki živijo
na Tajskem že 200 let in Karen rdeči (znani so po tem, da imajo ženske zaradi
obročev na vratu, dolge vratove), ki na Tajskem živijo šele zadnjih 30 let.
Vas v kateri smo se ustavili je zgrajena umetno in ne gre za njihovo pravo življenjsko okolje. V tej vasi namreč živijo samo ženske, ki s prodajo ročnih izdelkov iz svile služijo denar in ga pošiljajo domov. Ob 18.00 uri naju je voznik kombija odpeljal v hotel, ki sva ga imela rezerviranega v Chiang Rai-ju, medtem ko so se ostali turisti vrnili v Chiang Mai.
Vas v kateri smo se ustavili je zgrajena umetno in ne gre za njihovo pravo življenjsko okolje. V tej vasi namreč živijo samo ženske, ki s prodajo ročnih izdelkov iz svile služijo denar in ga pošiljajo domov. Ob 18.00 uri naju je voznik kombija odpeljal v hotel, ki sva ga imela rezerviranega v Chiang Rai-ju, medtem ko so se ostali turisti vrnili v Chiang Mai.
Četrtek, 29.12.2011
Ta dan sva imela prosto, zato sva se odločila, da se sama
malo sprehodiva po mestu. Če bi imela več časa na voljo, bi zagotovo odšla na
večdnevni tečaj tajske kuhinje. Tako pa sva si ogledala predvsem muzej
Hilltribute, kjer sva izvedela ogromno o zlatem trikotniku in gorskih plemenih. Na tem mestu pa nekaj o tajski kuhinji.
Tajska kuhinja
Moje osebno mnenje je, da je tajska kuhinja,
poleg japonske, ena izmed najboljših na svetu. Ogromno limonske trave, ingverja, galangala,
limetinih listov, koriandra, kokosovega mleka in še bi lahko našteval. Vse to
je osnova tajske kuhinje, medtem ko za prilogo skoraj vedno postrežejo riž. Jedem zelo pogosto dodajo tudi čili, ki pa
sploh ni azijska začimba, ampak gre za začimbo, ki so jo v 16. stoletju
pripeljali iz južne Amerike. Pravzaprav gre za drugo najpomembnejšo sestavino
tajske kuhinje. Prva sestavina je namreč kokos. Iz njega pridobivajo kosmiče,
kokosov žele, kokosov sok in kokosovo mleko. Poglavitno je kokosovo mleko, ki
ga dodajajo številnim jedem, zlasti curryjem. Lahko bi rekli, da je kokosovo mleko
za njih enako pomembno kot za nas kravje. Odlikujeta ga prefinjena kokosova
aroma, ki je ni mogoče z ničemer nadomestiti ter velika količina kokosove
maščobe. Najslastnejše kokosovo mleko je stisnjeno iz kosmičev svežega kokosa.
Kokosov sok je aromatična tekočina v sredini oreha, ki pa se uporablja samo za
pitje. Kokosov žele je jedro (meso) še nedozorelega zelenega kokosa. Mladi
kokos ponujajo za pitje po vsej Tajski.
Zelo priljubljeni jed so riževi rezanci oz.
»nudli« in pa zlasti curry. Tajski curryji so izredno bogati, ker vsebujejo po
deset ali celo dvajset različnih sestavin. Na jedilniku so vedno na voljo
zeleni, rdeči ali rumeni curry. Izbirate pa lahko tudi med tem ali bi radi
jedli curry s piščančjim, svinjskim mesom ali pa mesom iz morskih sadežev.
Naslednjič pa o izletu v Kambodžo.
Sorodne teme:
- Potovanje po Tajski (2011) - 1. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 2. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 4. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 5. del
Naslednjič pa o izletu v Kambodžo.
Sorodne teme:
- Potovanje po Tajski (2011) - 1. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 2. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 4. del
- Potovanje po Tajski (2011) - 5. del
No comments:
Post a Comment